äskil äter träd - en vandringsutställning för barn

Björk, sälg, gran och asp. Äskil älskar träd!

Men inte riktigt som andra barn.

Det är inte trädkojor som lockar. Eller kottar.

Äskil äter träd.

Under våren 2016 var utställningen Äskil äter träd på Önsta-Gryta bibliotek i Västerås.
 
Utställningen är producerad av konstfrämjandet i Värmland. Äskil äter träd är ett samarbete mellan Konstfrämjandet Värmland och barnboksförfattarna Åsa Lind och Per Gustavsson. Det är en läs- och konstfrämjande vandringsutställningen som innehåller spännande upplevelser för både barn och vuxna. I centrum är rimsagan Äskil äter träd som gör att du ger dig ut på ett äventyr i skogen och underjorden, där skogsorgeln genljuder genom skogen.
 
Vandringsutställningen hade premiär hösten 2015 och vandrar nu runt till bibliotek i Värmland och övriga Sverige.
 
På Önsta-Gryta bibliotek samarbetade personalen med förskolor i närområdet. De erbjöd ett koncept med utställning, gåvobok, sagostund och metodhandledning till förskolorna.
 
De kontaktade de förskolegrupper som har barn i åldern 3-5 år. Bibliotekarierna bjöd in till sagostund av boken Äskil äter träd på bibliotek. Det blev starten på en period när förskolorna arbetade med närläsning av boken. Bibliotekarierna presenterade också olika sätt som förskolepersonalen kunde arbeta vidare med texten och med olika aktiviteter för barngruppen.
 
Alla barn fick ett eget exemplar av boken och förskolorna uppmuntrades att ställa ut de alster de skapad på biblioteket. Som avslutning bjöds förskolegrupperna in till utställningen och fick uppleva den magiska skogen.
 
För mer information om projektet kontakta projektledarna Linda Ryttersson och Lisa PetterssonÖnsta-Gryta bibliotek i Västerås.

Barnen fick skapa egna löv i anslutning till sagostunden på biblioteket.
Barnen fick skapa egna löv i anslutning till sagostunden på biblioteket.