Rita skriva och berätta: workshops på läslovet i kungsör

I Kungsör arrangerade biblioteket och kulturverksamheten tre workshops under lovet v .44 för barn i mellanstadieåldern. De samarbetade med författaren och illustratören Sara Vegna.

Sarah Vegna är författare, illustratör och skrivpedagog. Hon driver även leksaksbutiken serpentin.se. Sarah är född i Karlskrona, och efter många år i Stockholm är hon nu bosatt i Kungsör. Med sina böcker vill Sarah visa att man har rätt att vara som man är och att våra olikheter är något positivt. Hon vill att den mångfald som finns i samhället ska synas i litteraturen. Förhoppningsvis ska alla barn kunna hitta någon att identifiera sig med i hennes böcker.

Tillsammans med Sara planerade personalen för tre workshops som passade för målgruppen på mellanstadiebarn med tema: rita skriva berätta. Sara plockade fram övningar och var ledare för de ord- och bildkonstverstäder som skapades under veckan. ett av tillfällena var en låtskrivarverkstad som Sara Vegna gjorde tillsammans med låtskrivaren Stefan Langendorf.   

Så här såg inbjudan ut:
Att skriva låttexter, hitta ord till rytm.
Kom och prova!
För dig mellan 10-15 år.
Torsdagen den 2 nov kl. 14 – 15.30.
Vi bjuder på fika!
Entré: Kostnadsfritt att delta men anmäl dig gärna i förväg.
Arrangör: Kungsörs bibliotek med stöd av "Vem äger språket"
Plats: Kungsörs bibliotek

Sara Vegna. Foto: Idus Förlag
Sara Vegna. Foto: Idus Förlag

Målet med läslovsaktiviteterna var att väcka nyfikenhet och berättarglädje.

De färdiga berättelserna visades upp efteråt.

Workshoparna gav också möjlighet för bibliotekets personal att med inspiration utifrån få nya metoder för ordkonst, bild- och formspråk att använda i det språkutvecklande och läsfrämjande arbetet i framtiden.

För mer information om projektet kontakt Lina Ekdahl i Kungsör kommun.

Stefan Langendorf. Foto: Twitter
Stefan Langendorf. Foto: Twitter