Språkstimulerande material på biblioteket

Skiljebo bibliotek i Västerås ska under hösten utöka sitt bestånd av språkväskor som biblioteket erbjuder förskolor och föräldrar med småbarn. De kommer även fylla biblioteket med utklädningskläder till de yngsta besökarna och tillhandahåll mer språkstimulerande lekmaterial (som t ex spel, sångpåsar och flanosagor).

Tanken är att få föräldrarna och barnen att på olika sätt leka med språket tillsammans. Både förskolor och föräldrar med hemmavarande barn kan låna språkväskorna och sångpåsarna en längre tid och kontinuerligt leka, sjunga och berätta sagor för barnen. När barnen besöker biblioteket kan de använda ett sagoskåp och berätta sagor, klä ut sig eller spela språkutvecklande spel.

Genom att kunna erbjuda dessa olika saker vill Skiljebo bibliotek bli en attraktiv och rolig plats som stimulerar till språkutvecklande och läsfrämjande verksamhet.

Biblioteket samarbetar med förskolor/familjedaghem i området, BVC och öppna förskolan. De kommer att satsa på att informera och marknadsföra att de har olika slags språkstimulerande material för bebisar och barn förskoleåldern på Skiljebo bibliotek, bl a genom nyhetsbrev och affischer m.m.

För mer information om detta kontakta Skiljebo bibliotek.

Språket utvecklas tillsammans. Foto: Cajsa Broström
Språket utvecklas tillsammans. Foto: Cajsa Broström